1 porcja: 610 kcal WW 1,5 WBT 5,5 IG 74
Składniki [6 porcji]:
• biała kiełbasa 600 g
• boczek – 200 g
• liść laurowy – 2 szt.
• ziele angielskie – 4–5 kulek
• majeranek – 1 łyżka
• czosnek – 2 ząbki
• suszone prawdziwki – 3 szt.
• kwaśna śmietana – 130 g
• zakwas – 2 szkl.
• oliwa – 15 g
• sól; pieprz
• jajka – 3 szt.
• ziemniaki – 300 g (3 szt.)
zakwas:
• płatki owsiane – 400 g
• czosnek – 4 ząbki
• mąka – 15 g
• ciepła woda – 3,5 l
Zakwas: płatki owsiane wsypać do kamionkowego naczynia, dodać mąkę i czosnek, zalać ciepłą wodą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Gotowy zakwas można przelać do słoików i wstawić do lodówki (może tam stać nawet 3 tygodnie). Drobno pokrojony boczek podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Do garnka włożyć białą kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie, posiekany czosnek, suszone grzyby i połowę podsmażonego boczku. Zalać 6 szklankami wody, dodać roztarty dłońmi suszony majeranek i gotować na małym ogniu ok. 30 min. (kiełbasa musi się dobrze ugotować). Ziemniaki ugotować najlepiej w mundurkach, jak wystygną, obrać. Jajka ugotować na twardo. Zakwas przecedzić przez sito. Łyżką odcisnąć płatki, by oddały cały swój smak. Zakwas dodać do garnka, doprawić solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Na samym końcu gotowy żurek zaprawić kwaśną śmietaną. Na talerz wyłożyć białą kiełbasę, 1/2 jajka, 1/2 ziemniaka oraz rozłożyć pozostałą część podsmażonego boczku, a następnie wlać żurek.
1 PORCJA ZAWIERA:
610 kcal WW 1,5 WBT 5,5 IG 74