Przygotowanie:
Masło utrzeć mikserem, aż będzie puszyste, dodać cukier i miksować około 5 minut. Następnie, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Szafran rozpuścić w ciepłym mleku. Do masy wsypać na przemian część mąki i połowę mleka, ciągle miksując aż do połączenia składników. Wsypać kolejną część mąki i resztę mleka, miksować i na koniec dodać pozostałą, ostatnią część mąki. Dokładnie wymieszać całą masę. Formę z kominkiem wysmarować masłem (lub olejem) i oprószyć mąką (nadmiar wysypać). Ciasto przelać do formy i piec babkę przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175°C. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy babka w środku się upiekła, jeśli nie, należy przedłużyć czas pieczenia o kolejne 15–25 minut. Babkę można przykryć folią, aby nie była zbyt spieczona z wierzchu.