1 porcja: 246 kcal WW 3 WBT 1 IG 81
Składniki [10 porcji]:
• 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 i 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 szkl. cukru
• cukier waniliowy
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki imbiru
• 1 jajko
• 1/2 szkl. oleju
• 1/2 szkl. mleka 2%
• 1 szkl. tartej dyni
Do miski wbić jajko, wlać mleko oraz olej i dodać tartą dynię. Całość dokładnie wymieszać. W drugim naczyniu połączyć mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz przyprawy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie połączyć wszystkie składniki mokre z suchymi, zmiksować wszystko razem i nałożyć do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić babeczki do rozgrzanego piekarnika do temp. 180oC. Piec przez 20 min.
1 PORCJA ZAWIERA:
246 kcal WW 3 WBT 1 IG 81