Można o żywieniu w cukrzycy typu 1 mówić jak o systemie zakazów i nakazów, jednak ciągłe myślenie „nie wolno mi” albo wzbudzanie poczucia winy za popełniony grzech dietetyczny powoduje :
Konsekwencją tego będzie ciche podjadanie, oszukiwanie, wykorzystywanie każdej okazji do tego, by coś zjeść. Takie zachowania często możemy obserwować niezależnie od wieku pacjenta.
Czy można do tematu żywienia w cukrzycy typu 1 podejść inaczej niż według zakazów i nakazów?
Oczywiście że tak, ale usystematyzujmy kilka faktów.
Większość pacjentów z cukrzycą typu 1, to osoby młode, aktywne, bez zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego, nadwagi czy otyłości. Są to chorzy w dobrym ogólnym stanie zdrowia.
Tej grupie diabetyków brakuje insuliny, którą będą wstrzykiwać penem lub pompą, stosując model funkcjonalnej insulinoterapii.
Dlatego już w tym miejscu widać, że podejście do ich sposobu odżywiania będzie zupełnie inne niż u pacjentów z cukrzycą typu 2. Jakość swobodnego, mimo choroby, życia jest możliwa dzięki umiejętności dopasowania dawki insuliny do posiłku z uwzględnieniem aktywności ruchowej.
Sukces zostanie osiągnięty tylko wtedy, kiedy działania te będą opierać się o pomiar glikemii przed i po posiłku oraz idące za tym konstruktywne wnioski. Ze względu na to, że wśród pacjentów z cukrzycą typu 1 celem prawidłowego odżywiania najczęściej nie jest redukcja masy ciała tak jak w cukrzycy typu 2, chorzy Ci mogą bardzo liberalnie podchodzić do swojego żywienia, zwłaszcza jeśli potrafią sobie poradzić z cukrami.
Uwaga! Tu jest pułapka, jeżeli diabetyk z typem 1 będzie prawidłowo dawkował insulinę do swoich ulubionych posiłków, ale liczba spożywanych kalorii będzie zbyt duża i nieprawidłowo zbilansowana, zacznie tyć!
Swoboda odżywiania nie polega na spożywaniu niezdrowych posiłków lub jedzeniu non stop. Jednym z celów leczenia poza optymalną glikemią jest utrzymanie prawidłowej masy ciała.
To, jak to w końcu jest, chorzy mają tą swobodę odżywiania czy nie?
Tak pod warunkiem , że potrafią dopasować do zjadanych posiłków odpowiednią dawkę insuliny.
Gdzie są pułapki?
W proporcji spożycia tzw. „dobrych posiłków” do „złych posiłków” oraz braku umiejętności dawkowania insuliny. Każdy człowiek powinien spożywać
5 posiłków dziennie, czyli w tygodniu jest to 35 posiłków zróbmy sobie mały rachunek sumienia.
• ile razy łamiesz tę zasadę jako zdrowy?
• ile z tych 35 posiłków spożywasz poza domem (mniej zdrowo)?
• ile z tej ilości posiłków stanowią jedzone w pośpiechu fast foody?
• jak często „zaliczasz wpadki między posiłkami” – batoniki, cukierki, paluszki, chipsy itp.?
• jak często swój główny posiłek zamieniasz na kaloryczne słodycze (drożdżówki, pączki itp.)?
• jak często swój główny posiłek przesuwasz na późne godziny wieczorne?
• ile razy odmówisz poczęstunku urodzinowym ciastem w pracy, szkole?
• jak często spożywasz posiłki „innych kuchni” które są zagadką zarówno co do składu jak i kaloryczności (np. podczas wakacyjnych podróży)?
• jak poradziłbyś sobie z posiłkami, gdybyś od dzisiaj był diabetykiem z cukrzycą typu 1?
• czy jest coś, z czego musiałbyś zrezygnować, albo przynajmniej ograniczyć?
Posiłek to radość wspólnego spędzania czasu w gronie znajomych z pracy, kolegów w szkole, rodziny. W okresie świąt posiłek to czas relaksu, czasami wielogodzinnego biesiadowania przy stole. Młody diabetyk funkcjonuje dokładnie tak samo jak jego zdrowi rówieśnicy, dlatego mądre podejście do zagadnień związanych z żywieniem należy poza wiedzą podstawową opierać o praktyczne wskazówki.
Oto kilka z nich. Wszyscy (zdrowi też) powinniśmy:
• posiadać podstawowe informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia,
• umieć różnicować zdrowe i niezdrowe węglowodany, znać zdrowe i niezdrowe tłuszcze,
• znać zasady komponowania posiłków.
Jak diabetyk może nauczyć się mądrego spojrzenia na swoje nawyki żywieniowe?
Przede wszystkim pamiętaj o zasadach zdrowego żywienia. Każda osoba z cukrzycą powinna się zorientować, które z potraw, produktów będą stwarzać więcej problemów przy dawkowaniu insuliny i osiągnięciu dobrej glikemii, i które będą sprzyjać przyrostowi masy ciała. Warto także ocenić, czy stosunek produktów zdrowych do niezdrowych jest właściwy. Oczywiście chodzi o to, aby przewaga była po stronie zdrowych produktów.
Tutaj niezbędna jest pomoc mądrych doradców w postaci dietetyka, lekarza i pielęgniarki.
Rozpoczynając dobrą współpracę z dietetykiem, chory powinien przygotować sobie listę wszystkich ulubionych potraw i produktów. Główna zasada to odżywiać się mądrze, nie rezygnując przy tym z ciekawych smaków, odkrywania nowych potraw. Paradoksalnie można powiedzieć, że cukrzyca może przyczynić się do świadomego sposobu odżywania, wybierania dobrych jakościowo produktów
Spotykając się z przyjaciółmi, osoba z cukrzycą może spożywać te same potrawy co oni, ale trzeba pamiętać o dopasowaniu dawki insuliny.
Jak sobie poradzić z żywieniem w cukrzycy?
• Najpierw spisz wszystko, co lubisz jeść (bez szczegółowych obliczeń węglowodanów, białek i tłuszczów).
• Całą listę potraw / produktów usystematyzuj według kryteriów:
• Potrawy, które stwarzają najwięcej problemów wymagają szczegółowego wyliczenia, opracuj wspierając się książką „Liczymy kalorie” (H. Kunachowicz) i wszystko zapisz w założonym folderze
• Dobór dawki bolusa złożonego opracuj, biorąc pod uwagę przede wszystkim proporcję węglowodanów do tłuszczu
• Obserwowałam glikemie i wyciągałam wnioski, zapisałam schemat dawkowania.
• Przy porażkach analizuj przyczynę błędów – nie jest to trudne. Po pewnym czasie powtórz eksperyment żywieniowy, wprowadzając zmiany, aż dojdziesz do oczekiwanych wartości cukrów.
To, co bardzo pomaga w dopracowaniu szczegółów to waga spożywcza, wspomniany wcześniej podręcznik, teraz jest też dostępny w formie aplikacji na telefon. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że nie da się opracować dobrze dawkowania insuliny bez maksymalnego wyeliminowania błędów związanych z szacowaniem przede wszystkim węglowodanów.