Robimy zakupy

 

Robimy zakupy

Na co należy zwrócić uwagę?

• jakość zdrowotną produktu, jego wartość odżywczą,
• termin przydatności do spożycia,
• czy żywność jest świeża i była właściwe przechowywana,
• zawartość w produkcie różnych związków chemicznych.

Wartość odżywcza produktu to zawarta w nim ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin i składników mineralnych oraz wartość energetyczna zazwyczaj podawana na opakowaniu dla 100 g produktu.

Termin przydatności do spożycia – dotyczy głównie produktów łatwo psujących się. Warto sprawdzić, czy produkt był przechowywany we właściwych warunkach.

Żywność nieprzetworzona (surowe mięsa i ryby) musi być świeża, przechowywana w odpowiedniej temperaturze – w lodówce lub zamrażarce; przy zakupie mrożonek należy używać toreb termoizolacyjnych podczas transportu do domu; obowiązuje podstawowa zasada: produkty rozmrożone nie mogą być ponownie zamrażane.

Czytaj etykiety: nie kupuj produktów o wysokiej zawartości różnych związków chemicznych – soli, spulchniaczy, barwników, konserwantów, substancji zapachowych i stabilizujących. Zawsze porównuj pod tym kątem różne produkty.

Wiem, co jem – ogólne zalecenia żywieniowe

1. Pieczywo i produkty zbożowe

Wybieraj:

• chleb wieloziarnisty, żytni, graham, razowy, pieczywo chrupkie żytnie
• kasze gruboziarniste (gryczana, jęczmienna)
• płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne), otręby, ryż brązowy, makaron z mąki razowej

Jedz rzadziej:

• pieczywo z mąki pszennej, chrupkie pszenne i kukurydziane
• kaszę kukurydzianą i mannę
• płatki pszenne, ryżowe, ryż biały, makaron z mąki pszennej z dużą zawartością jaj, macę

Unikaj:

• pieczywa zawierającego: miód, karmel, słód jęczmienny
• ciast: biszkoptowych, kruchych, francuskich, ucieranych, drożdżowych
• ciepłego pieczywa pszennego (tosty, zapiekanki, bułeczki na ciepło)
• chipsów, rozgotowanych: makaronu, ryżu, kaszy

Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym* i z dużą zawartością błonnika.

2. Dodatki do pieczywa

Wybieraj:

wędliny chude, wędliny drobiowe, wieprzową polędwicę, filet drobiowy, mięso pieczone w rękawie lub gotowane, pasty z mięsa gotowanego, jajka (2 szt. tygodniowo), ser twarogowy chudy lub półtłusty, pasty z sera z dodatkami np. warzyw, szynki, ryb, ziół, ryb wędzonych

Jedz rzadziej:

tłuste sery twarogowe, sery żółte, topione, pasztety, konserwy rybne, parówki, kabanosy, galaretki drobiowe

Unikaj:

tłustych wędlin, salcesonu, mielonek, boczku, baleronu, konserw wieprzowych, tłustych parówek, kaszanki, miodu, dżemu, konfitur

Tłuszcze:

Do smarowania pieczywa stosuj margaryny miękkie lub w małej ilości masło. Nie spożywaj margaryn, jeżeli opakowanie nie zawiera informacji o ilości izomerów trans!

Jeżeli masz podniesione lipidy (cholesterol) we krwi, używaj margaryny zawierające sterole roślinne. O szczegóły zapytaj dietetyka.

3. Mięso, ryby, drób

Wybieraj chude mięsa:

filet z indyka lub z kurczaka, nóżki bez skóry, cielęcinę, królika, polędwicę, ryby (morskie, słodkowodne)

Unikaj:

tłustej wieprzowiny (karczku, golonki), gęsi, kaczki, gotowych mięs mielonych, podrobów

Jedz rzadziej:

mięso wieprzowe (od szynki, schab), wołowinę

4. Zupy

Spożywaj zupy gotowane na wywarach warzywnych lub odtłuszczonych bulionach. Zamiast śmietany do kwaśnych zup dodaj jogurt naturalny lub kefir. Dodatki do zup, np. makaron, ryż, ziemniaki, gotuj osobno. Nie używaj zasmażek, zawiesin z mąki i tłustej śmietany.

5. Napoje

Wybieraj:

herbaty: czarne, zielone, ziołowe, wody mineralne, soki z warzyw niskowęglowodanowych, np. pomidorowy

Pij rzadziej:

kawę zbożową, soki owocowe bez cukru, mleko słodkie

Unikaj:

słodzonych cukrem: napojów gazowanych i niegazowanych, soków i syropów owocowych, cappuccino. Unikaj tłustego mleka.

Mleko słodkie ma istotny wpływ na wzrost cukru we krwi– zawiera laktozę, czyli cukier mleczny. Zamień mleko na jogurt naturalny, kefir, maślankę – te produkty nie podnoszą cukru tak bardzo jak mleko słodkie. Spożywaj je o innych porach dnia niż rano. Wyeliminuj zupy mleczne.

Cukrzyca mobilizuje nas do spożywania rzeczy zdrowych, zalecanych każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać. Rezygnujemy wyłącznie z produktów niezdrowych. Odżywiajmy się zdrowo w cukrzycy.