1 porcja: 280 kcal WW 1,5 WBT 2 IG 31
Składniki [4 porcje]:
• 1 łyżka oliwy
• 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
• 2 ząbki czosnku, posiekane
• 1 łyżeczka chili w proszku
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej)
• 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka cukru
• 2/3 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
• czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę; opcjonalnie 5 kawałków suszonych pomidorów
• ½ puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
• ok. 100 ml wody
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chili, kmin rzymski, oregano i mieszając, smażyć przez 1 min. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając, zrumieniać z każdej strony. Gdy całe mięso będzie już wysmażone, doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli. Przykryć i dusić przez ok. 20 min na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory, jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i gotować pod przykryciem przez 3 min. Na koniec gotować potrawę, podlewając stopniowo wrzącą wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu. Podawać na gorąco z białym ryżem.
1 PORCJA ZAWIERA:
280 kcal WW 1,5 WBT 2 IG 31