Przygotowanie:
Ogórek przekroić na pół, wydrążyć pestki, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 min. Po tym czasie przełożyć ogórek na sito i odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć ponownie do miski, dodać jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Miskę z sosem przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Oliwę połączyć z papryką słodką i ostrą, solą i pieprzem. Marynatę połączyć z mięsem, a następnie z mięsa formować wałeczki, nabić je na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podawać z sosem tzatziki i ulubionym pieczywem.