1 porcja: 194 kcal WW 2 WBT 1 IG 86
Składniki [16 porcji]:
Masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową. W dość dużej misce wymieszać mikserem mąkę, cukier, drożdże oraz sól, dodać ciepłe mleko, 3 jajka. Miksować około 5 minut, dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut. Gotowe, gładkie ciasto przełożyć do naoliwionej plastikowej lub szklanej miski, przykryć folią i pozostawić na całą noc w lodówce. Formę posmarować masłem i obsypać mąką. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 16 równych kulek, ułożyć je w keksówce (32 x 8 cm) w dwóch rzędach. Piekarnik nagrzać do 180oC. Po wyrośnięciu ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20–30 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
1 PORCJA ZAWIERA:
194 kcal WW 2 WBT 1 IG 86