Dowiedz się więcej na temat sposobu odżywiania w cukrzycy ciążowej.
Podstawą leczenia cukrzycy w ciąży jest przestrzeganie specjalnej diety. Ma ona zapewnić stopniowy przyrost masy ciała Twojej i Twojego dziecka. Dieta ta nie służy odchudzaniu. Dokładne informacje na jej temat znajdziesz w tym zestawie w książeczce pt. "Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową".
Dieta dla kobiet z cukrzycą ciążową różni się znacznie od diet stosowanych w leczeniu innych typów cukrzycy.
Wersja dla kobiet, które rozpoczynają dzień później,
składająca się z 7 posiłków.
Pamiętaj , że posiłki możesz komponować indywidualnie, posługując się tabelami zamienników.
Tabela nr 14
Tabela komponowania posiłków.
Posiłek | godzina | Porcje węglowodanów | Porcja | Porcje produktów | ||||
złożonych | owoców | warzyw | tłuszczy | nabiałowych | mlecznych | białkowo-tłuszczowych | ||
I śniadanie | 8:00 - 8:30 | 3 | 0 | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 |
II śniadanie | 9:30 | 2 | 1 | 0 | 1 | 1 porcja do wyboru | ||
Obiad | 13:30 | 4 | 1 | 2 | 3 | 0 | 0 | 1 |
Podwieczorek | 16:00 | 1 | 0 | 1 | 1 | 1 porcja do wyboru | ||
I kolacja | 18:00 | 2 | 0 | 1 | 2 | 2 porcje do wyboru | ||
II kolacja | 20:30 | 1 | 1 | 0 | 0 | 1 porcja do wyboru | ||
III kolacja | 22:30-23:00 | 1 | 0 | 0 | 1 | 1 porcja do wyboru |
I śniadanie, 300 kcal, nie później niż o 8:30
Kanapki ze schabem pieczonym
Pieczywo razowe 75 g (ok. 3 kromek)
Schab pieczony 40 g (3 plasterki)
Masło 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów:
ogórek, sałata, pomidor
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
II śniadanie, 250 kcal, godz. 10:00–10:30
Kanapki z masłem i jajkiem, owoc
Pieczywo wieloziarniste 50 g (ok. 2 kromek)
Masło 5 g (1 łyżeczka)
Jajko gotowane (1 sztuka)
Brzoskwinia 100 g (1 sztuka średnia)
Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów:
ogórek, sałata, pomidor
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
Obiad, około 600 kcal, godz. 13:00
Zupa ogórkowa
300 ml (1 i 1/2 chochelki)
Włoszczyzna 60 g
Ogórek kiszony 80 g (1 średni)
Ziemniak 60 g (1 sztuka mały)
Oliwa z oliwek 4 g (1 łyżeczka)
Pietruszka zielona
Gołąbki w sosie pomidorowym 2–3 sztuki
Kapusta włoska 3 liście, cebula
Mięso z indyka 130 g
Ryż po ugotowaniu 45 g (3 łyżki)
Przecier pomidorowy 15 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek 8 g (2 łyżeczki)
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
Podwieczorek, około 150 kcal, godz. 16:00
Kanapka z serem topionym i surówka
Chleb graham 25 g (ok. 1 kromki)
Ser topiony 10 g (1/2 małego trójkącika)
Surówka z marchwi 200 g
Herbata owocowa bez cukru
I kolacja, około 300 kcal, godz. 18:00
Kanapki z pastą rybną:
Pieczywo wieloziarniste 50 g (ok. 2 kromek)
Masło 5 g (1 łyżeczka)
Makrela 25 g
Ser twaróg 20 g (1 łyżka)
Surówka z marchwi i chrzanu:
Marchew 100 g (1 sztuka)
Chrzan 20 g (1 łyżeczka)
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
II kolacja, około 100 kcal, godz. 20:00–20:30
Sucharki i owoc
Suchary bezcukrowe 15 g (1 i 1/2 sztuki)
Kiwi 90 g (1 sztuka)
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
III kolacja, około 100 kcal, godz. 22:30–23:00
Bułka kajzerka z masłem i mleko
Bułka 20 g (1/3 sztuki)
Mleko 2% 100 ml (1/2 szklanki)
II przykład
I śniadanie, 300 kcal, nie później niż o 8:30
Kanapki z jajkiem i z polędwicą
Pieczywo razowe 75 g (ok. 3 kromek)
Masło 10 g (2 płaskie łyżeczki)
Jajko gotowane 1 sztuka
Polędwica z indyka 20 g (1 plasterek)
Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów:
ogórek, sałata, pomidor
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
II śniadanie, około 250 kcal, godz. 10:00–10:30 lub 2 godz. po I śniadaniu
Kanapki z serem homogenizowanym, owoc
Pieczywo razowe 50 g (ok. 2 kromek)
Masło 5 g (1 łyżeczka)
Ser homogenizowany 30 g (2 łyżki)
Jabłko 100 g
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
Obiad, około 600 kcal, godz. 13:00 lub 2 godziny po III śniadaniu Możesz zamienić obiad z podwieczorkiem lub I kolacją
Barszcz czerwony czysty i pierogi z mięsem
Barszcz czerwony 200 ml (1 szklanka)
Pierogi z mięsem 240 g (6 sztuk)
Oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
Surówka z białej kapusty:
Biała kapusta 200 g
Marchew 100 g
Cebula 20 g
Oliwa z oliwek 8 g (2 łyżeczki)
Melon 140 g (1 średni plaster)
Podwieczorek, około 150 kcal,
Kanapka z polędwicą sopocką, surówka
Chleb razowy 25 g (1 kromka)
Masło 5 g
Polędwica sopocka 20 g (1 plasterek)
Surówka z kapusty czerwonej 200 g
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
I kolacja, około 300 kcal, godz. 18:00
Pieczywo z parówką
Pieczywo wieloziarniste 50 g (2 kromki)
Masło 5 g (1 łyżeczka)
Parówka 40 g (1 sztuka mała)
Sałatka z porów z groszkiem konserwowym:
Por 100 g (1/2 sztuki średniego)
Groszek konserwowy 50 g (3 łyżki)
Jogurt naturalny 15 ml (łyżki)
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
II kolacja, około 100 kcal, godz. 20:00–20:30
Chrupkie pieczywo, owoc
Chrupkie pieczywo 15 g (1 i 1/2 sztuki)
Pomarańcza 110 g bez skórki (1 średnia)
Herbata z cytryną bez cukru lub woda mineralna
III kolacja, około 100 kcal, przed snem godz. 21:30–23:00
Kajzerka, kefir
Kajzerka 20 g (1/3 sztuki)
Kefir 100 ml (1/2 szklanki)
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.