Mięso, ryby, drób, jaja i nasiona roślin strączkowych, to produkty, które są głównym źródłem białka w diecie. W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na białko, dlatego produkty z tej grupy powinny znajdować się w większości posiłków. Pieczony schab, filet z indyka lub kurczaka to pomysł na domową wędlinę. Domowy pasztet (mięsny lub warzywny bez dodatku bułki, kaszy manny, skrobi) będzie także lepszym rozwiązaniem niż wyrób gotowy.
Ryby możesz jeść tylko 2 razy w tygodniu, ze względu na możliwą zawartość rtęci.
Jaja są dobrą alternatywą dla produktów mięsnych. Możesz z nich przygotować wiele dań (omlety, jajecznica, frittata, kotlety, szakszuka, jajka faszerowane).
Wybieraj:
Chude mięso i chude wędliny (schab, szynka, polędwica), ryby (pstrąg tęczowy, dorsz, makrela atlantycka, śledź atlantycki, sardynki, okoń morski).
Ostrożnie:
Parówki (wybieraj parówki przygotowane z min. 95% mięsa, bez dodatku skrobi i cukru, zwierające mniej niż 20% tłuszczu).
Unikaj:
Tłustych pasztetów, wyrobów garmażeryjnych, salcesonu, pasztetowej, potraw z surowego mięsa (np. tatar), niektórych gatunków ryb (tuńczyk, tilapia, panga, rekin, makrela królewska, miecznik, śledź bałtycki), ryb wędzonych, konserw rybnych w oleju, śmietanie, sosach.
Kolory produktów uwzględniają zawartość węglowodanów, ich IG oraz wartość odżywczą (w tym, np. kaloryczność, zawartość witamin i składników mineralnych, soli, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typ trans). Oznaczenie kolorem nie odnosi się jedynie do wpływy produktu na glikemię.
Tabela 1. Mięso, ryby, drób, jaja
Produkt | Porcja produktów białkowych | ||
---|---|---|---|
w gramach | w miarach domowych | ||
Mięso | |||
Cielęcina, udziec | 50 | Porcja o wielkości 6 x 4 x 1,5 cm (1/2 talii kart) | |
Indyk, pierś | 50 | ||
Indyk, skrzydło | 50 | ||
Indyk, udziec bez skóry | 50 | ||
Kurczak, pierś bez skóry | 50 | ||
Kurczak, udko bez skóry | 50 | ||
Królik | 50 | ||
Schab wieprzowy z kością | 50 | ||
Szynka wieprzowa surowa | 50 | ||
Wołowina, polędwica | 50 | ||
Wołowina, pieczeń | 50 | ||
Wędliny | |||
Kabanos drobiowy | 20 | 1/2 sztuki | |
Kabanos wieprzowy | 20 | 1/2 sztuki | |
Kiełbasa drobiowa | 30 | 3 cienkie plasterki | |
Kiełbasa sucha krakowska | 30 | 3 cienkie plasterki | |
Kiełbasa szynkowa z indyka | 30 | 3 cienkie plasterki | |
Kiełbasa szynkowa z kurczaka | 30 | 3 cienkie plasterki | |
Kiełbasa żywiecka | 30 | 3 cienkie plasterki | |
Parówka z drobiu | 25 | 1/2 sztuki | |
Pasztet z kurczaka | 20 | 1 plaster | |
Polędwica z indyka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Polędwica z piersi kurczaka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Polędwica sopocka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Szynka z piersi kurczaka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Szynka z indyka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Szynka z kurczaka | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Szynka wieprzowa | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Szynka wołowa | 30 | 2 cienkie plasterki | |
Ryby | |||
Dorsz | 60 | Porcja o wielkości 6 x 4 x 1,5 cm (1/2 talii kart) | |
Flądra świeża | 60 | ||
Halibut | 60 | ||
Karp świeży | 60 | ||
Łosoś atlantycki | 60 | ||
Mintaj | 60 | ||
Morszczuk | 60 | ||
Pstrąg | 60 | ||
Sandacz | 60 | ||
Dorsz wędzony | 60 | ||
Makrela wędzona | 50 | ||
Szprotki | 30 | 2 sztuki | |
Śledź marynowany | 50 | 1/2 sztuki | |
Śledź w oleju | 25 | 1/4 sztuki | |
Śledź w śmietanie | 25 | 1/4 sztuki | |
Tuńczyk w oleju | 30 | 1 łyżka | |
Tuńczyk w sosie własnym | 30 | 1 łyżka | |
Tuńczyk w wodzie | 40 | 1/4 opakowania | |
Jaja | |||
Jajo kurze | 30 | 1/2 jaja |
Tabela 2. Nasiona roślin strączkowych
Produkt | w gramach | w miarach domowych | Zawartość węglowodanów w porcji | |
---|---|---|---|---|
Ciecierzyca (po ugotowaniu) | 40 | 2 łyżki | 8 | |
Fasola, po ugotowaniu | 40 | 2 łyżki | 8 | |
Groch, po ugotowaniu | 40 | 2 łyżki | 11 | |
Hummus | 15 | 1 łyżeczka | 3 | |
Soczewica, nasiona po ugotowaniu | 40 | 2 łyżki | 5,5 | |
Soja, nasiona po ugotowaniu | 30 | 2 łyżki | 2,5 | |
Tofu | 50 | 1/4 opakowania | 1 |
Produkty oznaczone kolorem zielonym są bezpieczne i powinny być wybierane najczęściej.
Produkty oznaczone kolorem żółtym, nie są najlepszym wyborem. Spożywaj je ostrożnie, niezbyt często, w ograniczonych ilościach.
Kolorem czerwonym oznaczone są produkty, których powinnaś unikać.
Źródła:
Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2021. Diabetologia Praktyczna 2021. tom 7, nr 1.
Opracowanie powstało i jest spójne z elementem programu edukacyjnego „Słodkie Mamy”: Zalecenia żywieniowe dla kobiet z cukrzycą ciążową. Autorzy opracowania: dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; mgr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Wydział Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie; dr n. med. Barbara Katra, Klinika Chorób Metabolicznych i Diabetologii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie, ul. Macieja Jakubowskiego.
Ascensia, logo Ascensia Diabetes Care, Contour, MICROLET, Glucofacts, No Coding logo i Second Chance są znakami towarowymi i / lub zastrzeżonymi znakami towarowymi Ascensia Diabetes Care Holdings AG.
Apple i logo Apple są znakami towarowymi firmy Apple Inc., zarejestrowanymi w USA i innych krajach. App Store jest znakiem usługowym Apple Inc. Google Play i logo Google Play są znakami towarowymi firmy Google Inc. Znak słowny Bluetooth® i logo są zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Bluetooth SIG, Inc., a używane są przez Ascensia Diabetes Care na podstawie licencji. Wszystkie inne znaki towarowe są własnością ich właścicieli.