Czy zastanawiałeś się kiedyś, zgarniając z talerza resztki po skończonym posiłku, ile jedzenia codziennie trafia do kosza? Myślałeś o tym, ile żywności marnujesz u siebie w domu, a ile marnuje się w Polsce, w Unii Europejskie, na świecie?
Problem marnowania jedzenia jest problemem ogólnoświatowym. Dane z Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa1 (FAO, skrót od Food and Agriculture Organization of the United Nations) wskazują, że marnujemy rocznie 1,6 miliarda ton żywności na całym świeci. Jest to strata ok. 1/3 produkowanego jedzenia, w czasach, gdy aż 821 milionów ludzi na świecie głoduje. Gdyby żywność ta ocalała, można by było wykarmić ponad 2 mld osób rocznie – czyli wszystkich mieszkańców Unii Europejskiej przez 4 lata.
Najwięcej jedzenia w UE marnują Holendrzy – ok. 541 kg rocznie/1 osobę, a najmniej Słoweńcy – 72 kg rocznie/1 osobę. Wśród produktów, które są wyrzucane znajdziemy przede wszystkim te, które szybko się psują oraz te spożywane najczęściej. W koszu lądują głównie: warzywa i owoce, a także chleb, nabiał i mięso. Koszty związane z marnowania żywności w Unii Europejskiej szacuje się na ok 143 mld euro rocznie, co stanowi półtora roczny budżet Polski – jako członka UE.
Wyrzucanie żywności to nie tylko strata jedzenia, ale także marnowanie zasobów naturalnych i emisja szkodliwych gazów cieplarnianych. Każdy kilogram wyprodukowanego jedzenia to ponad 4,5 kg gazów cieplarnianych.2
Pojęcie Zero Waste tłumaczone wprost z języka angielskiego oznacza „zero odpadów”, „zero marnowania”.
Zgodnie z definicją przyjęta przez Zero Waste International Alliance (ZWIA)3 pojęcie to oznacza ochronę wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne wykorzystanie i odzyskiwanie produktów, opakowań i materiałów, bez ich spalania, oraz bez zanieczyszczania ziemi, wody i powietrza. W podejściu ZERO WASTE przede wszystkim chodzi o zmianę stylu życia, całościowe przebudowanie codziennych zwyczajów i systemu wartości. Racjonalne gospodarowanie zasobami tak, by nie generować odpadów, nie marnować żywienia, a jednocześnie dbać o środowisko naturalne.
Osoby z cukrzycą typu 1 muszą dbać o odpowiednie komponowanie posiłków, aby uniknąć skoków poziomu cukru. W diecie warto stawiać na produkty o niskim indeksie glikemicznym, które łatwo przechowywać i ponownie wykorzystać.
Przykłady ZERO WASTE w kuchni diabetyka:
Jak widać kuchnia ZERO WASTE dla osób z cukrzycą może być prosta, smaczna, ekonomiczna i zdrowa. Jej wprowadzenie wymaga drobnych modyfikacji i racjonalnych, przemyślanych decyzji. Decyzje te będą korzystne dla TWOJEGO zdrowia i NASZEGO środowiska. Jesteś gotowy podjąć wyzwanie i ograniczyć marnowanie żywności w swojej kuchni?
Agnieszka Zdanowska
Absolwentka studiów podyplomowych Edukator zdrowotny w zakresie cukrzycy, otyłości i ich powikłań na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na SGGW, specjalistka ds. żywienia dzieci. Autorka bloga Witaminowy Patrol. Prywatnie mama 8 letniego Marka i 3 letniej Igi, żyjąca z cukrzycą Typu 1 od ponad 25 lat.
1 Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Raport "Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources" https://www.fao.org/save-food/resources/publications/en
2 Koalicja Klimatyczna Marnowanie żywności: Wyzwanie dla środowiska, klimatu i bezpieczeństwa https://koalicjaklimatyczna.org/
3 Zero Waste International Alliance https://zwia.org/